Globalna konferencja opieki wytchnieniowej ISBA tym razem we Wrocławiu
Ponad 200 specjalistów i osób zaangażowanych w działania na rzecz przerwy wytchnieniowej spotka się w Concordia Design we Wrocławiu. Wymiana doświadczeń, panele dyskusyjne z udziałem decydentów, wspólne bycie ze sobą – tak w paru słowach można opisać zbliżające się wydarzenie.
2023-09-11, 00:30

International Short Break Association (ISBA) to globalna inicjatywa stanowiąca platformę wymiany doświadczeń osób indywidualnych, decydentów, organizacji i świata nauki w obszarze polityki społecznej - wsparcia rodzin i osób z niepełnosprawnościami. „Short break” w Polsce lepiej znane jest pod nazwą „opieki wytchnieniowej” i jest coraz mocniej obecne w życiu opiekunów osób z niepełnosprawnościami.

ISBA może się pochwalić 27 latami doświadczenia w organizacji 12 konferencji, obejmujących ponad 3000 osób z ponad 14 krajów (Ameryka Płn. i Płd., Azja, Australia, Europa, Afryka)

W tym roku konferencja obędzie się we Wrocławiu, w budynku Concordia Design, w dniach 12-14 września 2023. Oto cele i tematyka konferencji:

• Rozwój doświadczeń i wymianę wiedzy w zakresie sprawdzonych rozwiązań umożliwiających lepszy bilans całożyciowy osób z niepełnosprawnościami i ich rodzin
  • Promocja innowacyjnych i pionierskich rozwiązań z całego świata, stanowiących przykład do naśladowania dla osób programujących usługi społeczne dla rodzin
  • Zwiększenie dostępu do specjalistycznej wiedzy, pozwalającej na budowanie zróżnicowanej oferty usług wytchnieniowych, będącej pochodną międzynarodowych doświadczeń
  • Przestrzeń budowania relacji z profesjonalistami otwartymi na współpracę i dzielenie się swoim potencjałem

Pełny program i szczegóły znajdują się pod adresem www.isba.me

Konferencja powstaje dzięki organizacjom będącymi istotnymi uczestnikom trzeciego sektora: Fundacja Imago, Stowarzyszenie Bonitum, Fundacja Potrafię Pomóc i Fundacja Ładne Historie. Skąd pomysł na taką konferencję? Oto co mówią ich przedstawiciele o opiece wytchnieniowej:

Najważniejszy cel to wsparcie rodzin i opiekunów osób starszych czy z niepełnosprawnościami, umożliwiający regenerację psychiczną i fizyczną, odciążenie od codziennych zadań i lepsze funkcjonowanie w różnych rolach życiowych. Jednocześnie,  równie ważne jest zaproponowanie np. osobom niepełnosprawnym rozwijających działań, będących w zgodzie z ich potrzebami. Bez tego usługa się nie uda. – mówi Piotr Kuźniak, Prezes Fundacji Imago i Prezydent ISBA w obecnej kadencji.

Aleksandra Ciechanowicz, Prezes Stowarzyszenia BONITUM dodaje: Osoby, które na co dzień opiekują się niesamodzielnym członkiem rodziny, podporządkowują jej całe życie. Angażując się całym sercem i starając się zapewnić jak najlepszą opiekę, często zapominają o sobie i swoich potrzebach. Dlatego tak ważne jest, aby zapewnić opiekunom możliwość wytchnienia.

Adam Komar, Prezes Fundacji „Potrafię Pomóc” podkreśla, że …opieka wytchnieniowa stanowi unikatową i bardzo potrzebną formę wsparcia, bo zwraca uwagę na grupę osób, o której często się zapomina. To najbliżsi, rodzina, stali opiekunowie osób z niepełnosprawnościami, którzy na tę opiekę często poświęcają cały swój czas. Jednak – jak my wszyscy – także opiekunowie potrzebują wytchnienia, przerwy. I opieka wytchnieniowa tę przerwę im zapewnia, zapobiegając wypaleniu.

Maria Zięba – Prezes Fundacji „Ładne historie” dodaje: Jestem przekonana, że Concordia Design Wrocław wypełnią osoby, dla których opieka wytchnieniowa to przestrzeń dla innowacji, szukania nowych i alternatywnych rozwiązań, ale i wspólne przeżycia, wzruszenia i emocji. Nie możemy się już doczekać spotkania z Wami!

Partnerami konferencji są między innymi: Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej, Marszałek Województwa Dolnośląskiego czy Miasto Wrocław.

Jeśli potrzebujecie Państwo więcej informacji, zapraszamy do kontaktu:

Maciej Domagała - m.domagala@bonitum.org

Tel. 694 404 231